Traditioneel winkelen in Turkije: shop till you drop

Redactie - 5 januari 2018

Traditioneel winkelen in Turkije: shop till you drop

Redactie - 5 januari 2018

Zoals je vast weet, was Turkije eeuwenlang een belangrijk land op de Zijderoute. Handelen en winkelen kunnen ze hier dan ook nog steeds als de beste! Dit vakantieland staat bekend om de heerlijke zonvakanties, maar ook shopaholics hebben hier een toptijd. Zoover zet vijf traditionele winkeltips op een rij om souvenirs en traditionele toppers te shoppen tot je erbij neervalt.

Winkels Ankara

Shoppen in hoofdstad Ankara

In deze moderne Turkse stad vind je alle bekende grote ketens van je dromen, maar wij adviseren je deze achter je te laten en je onder te dompelen in het ‘echte’ Ankara. Neem een gevulde portemonnee mee naar het winkelstraatje dat van de imposante Byzantijnse citadel naar beneden loopt. Het straatje loodst je langs winkels met rieten mandjes en traditionele interieurspullen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/5x-buiten-gebaande-paden-turkije/”]

Mis de lekkerste olijfolies, handgemaakte zeepjes en nazar boncuğu (bijzondere glazen amuletten) niet. Onderaan de heuvel vind je meer winkels waar je de beroemde takunya-slippers en handgemaakte hamam tasıwater schaaltjes shopt. Oh, en voor je volgende vakantie is een kleurrijke peştemal (zo’n handdoek van Turks katoen) echt een must voor een dagje strand.

Turks Fruit

Je tassen vullen in Safranbolu

Het werelderfgoed Safranbolu is misschien wel het best bewaarde plaatsje van Turkije bij de Zwarte Zee. Leuk bijvoorbeeld in combinatie met een nachtje bij Hotel Dorukkaya.

Vooral textiel is hier de moeite waard. Shop er geborduurde modejuweeltjes, vilten kleden en de mooiste handgemaakte items van hout. In de 17e-eeuwse Yemeniciler Arastası maakt alleen schoenmaker Erhan Başkaya nog traditionele yemeni-schoenen. Die moét je mee naar huis nemen. Al is het alleen maar omdat de markt haar naam te danken heeft aan deze schoen. Ook het zoete Turks Fruit is hier verslavend lekker. En vergeet niet iets met Saffraan te proeven, waar de stad haar naam van afgeleid is.

Izmir

Naar hartenlust inkopen doen in en rondom de Kemeraltı-martk in İzmir

Verdwalen in de wirwar van winkels en straatjes hoort erbij in de 400 jaar oude Kemeraltı-markt in İzmir. Je komt ongetwijfeld tal van toffe snuisterijen en souvenirs tegen die je in je koffer wilt proppen. Voor antiek en tapijten moet je bij Kızlarağası Han zijn, een mini-versie van de Grand Bazaar. Voor traditioneel lekkers als vis, kruiden en augurken (yup) loop je richting Havra Sokak, de voormalige Joodse wijk. Ben je er op een zaterdag? Dan kun je nog een dienst meepikken in een van de synagogen voor een culturele break tussen het shoppen door.

Grand Bazaar Istanbul

Winkelen in de Grand Bazaar in Istanbul

Natuurlijk kun je helemaal losgaan in de Chanelboetiek of een nieuwe vakantieoutfit scoren bij H&M in Istanbul, maar het is veel leuker om in de Grand Bazaar, ook wel bekend als Kapalı Çarşı, te winkelen. Een van de oudste en grootste winkelcentra van Turkije. Meer dan 3.000 winkels vol kleden, keramiek, lederwaren, sieraden en meer: je weet niet waar je moet kijken! Misschien word je onderweg ook wel uitgedaagd voor een potje backgammon, dat is hier helemaal niet vreemd. En je kunt er ook de meest prachtige handgemaakte spellen kopen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/laat-verrassen-bodrum-9x/”]

Richting de onderkant van de heuvel kom je de kruidenbazaar tegen voor de smakelijkste vakantiesouvenirs: noten, gedroogd fruit, exotische kruiden en koffie. Verwen jezelf na een succesvolle shopsessie met een nachtje bij het mooie Sirkeci Konak.

Bonus: Shopping Fest in Istanboel

Ieder jaar in juni of juli vindt Shopping Fest plaats in misschien wel de populairste Turkse stad. Een winkelfestival: yes! Denk leuke events, superfijne kortingen, kunst-tentoonstellingen, werkplaatsen van kleine creatievelingen die worden opengesteld en meer. Een superleuke manier om je te laten verrassen door lokale winkels!

Heb jij nog een Turkse winkeltip? Laat ‘m achter in een reactie of vermeld ‘m in je vakantiereview.